germanika mathimata
Γενικά Δεύτερη Ξένη Γλώσσα Ενημέρωση

Η Διδασκαλία των Γερμανικών στο Σχολείο μας

Στο Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου, διδάχτηκαν και φέτος ως Β΄ ξένη γλώσσα τα Γερμανικά, μια γλώσσα πολύ σημαντική για πολλαπλούς λόγους. 

Η Γερμανική γλώσσα είναι η πρώτη μητρική γλώσσα μεταξύ των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί γλώσσα εργασίας στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι γερμανική οικονομία είναι ο πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η Γερμανία είναι η χώρα με τις σημαντικότερες εξαγωγές στον κόσμο (αυτοκινητοβιομηχανία, χημικά προϊόντα, φαρμακοβιομηχανία, βαριά βιομηχανία). Είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Περισσότερες από 180 γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. 

Στον τομέα του Τουρισμού, η Ελλάδα αποκομίζει σημαντικά οφέλη από την κίνηση των τουριστών. Ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα προέρχεται από γερμανόφωνες χώρες.

Επιπλέον τα Γερμανικά Πανεπιστήμια θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Χιλιάδες Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν σε αυτά καθώς οι προϋποθέσεις έχουν απλουστευτεί.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι τα Γερμανικά αποτελούν μια ιδιαίτερα προσιτή γλώσσα για τον ελληνόφωνο μαθητή. Έχει τεκμηριωμένα αποδειχθεί ότι η γερμανική γλώσσα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την Ελληνική. Τα Γερμανικά εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά με τη γλώσσα μας τόσο στη δομή της γραμματικής και τη σύνταξη όσο και στον τρόπο σκέψης. Επιπλέον η γνώση Αγγλικών βοηθάει στην εκμάθηση των Γερμανικών καθώς η αγγλική γλώσσα ανήκει γλωσσολογικά στη Γερμανική Οικογένεια Γλωσσών (Germanic languages) ενώ τα Γερμανικά μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για την εκμάθηση άλλων γλωσσών π.χ. Ολλανδικά, Σουηδικά, Δανέζικα, Νορβηγικά, κ.α.

Σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς προωθήθηκε ιδιαιτέρα η εκμάθηση της  ξένης γλώσσας με παιγνιώδη τρόπο. Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού ήρθαν σε επαφή με ευχάριστο τρόπο, όπως με τραγούδια, με τη γερμανική Γλώσσα. Παίζοντας διάφορα παιχνίδια στην τάξη με ζάρια και κάρτες έμαθαν τους αριθμούς, τα μέλη της οικογένειας, τα χρώματα κ.α. Τα Χριστούγεννα φτιάξαμε χριστουγεννιάτικες κάρτες και γνωρίσαμε γερμανικά έθιμα, όπως το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο (Adventskalender).  Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης έγραψαν μια έκθεση για τον εαυτό τους και τα χόμπι τους. Το Πάσχα θα φτιάξουμε πασχαλινές κάρτες και θα παίξουμε το κυνήγι των κρυμμένων αυγών. 

IMG 20e758a1bea85b9a748bf2962512c0a1 V

IMG 6cb91090dffbe4f3059180c64d03ce68 V

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού πάνε προετοιμασμένοι στο μάθημα των Γερμανικών στο Γυμνάσιο και δεν συναντάνε καμία δυσκολία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η επιλογή των γερμανικών για Β΄ Ξένη γλώσσα είναι η καλύτερη.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση