paidia othones
Γενικά Δράσεις Κοινωνία

«Μην κολλάς… ξεκόλλα!» – Δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών και γονιών για την εξάρτηση από τις οθόνες, του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου

Ένα από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν γονείς και εκπαιδευτικούς αποτελεί η έκθεση των παιδιών στις οθόνες των κινητών και των τάμπλετ από πολύ μικρή ηλικία επειδή αποκτά διαστάσεις πανδημίας. Εκπαιδευτικοί και ψυχολόγοι αρχίζουν ήδη να διαπιστώνουν τις μαθησιακές δυσκολίες που προκαλεί η ψηφιακή ζωή των παιδιών.

Το σχολείο μας με  τόλμη και ευαισθησία διοργάνωσε από την αρχή της σχολικής χρονιάς 2023-24 δράσεις για την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στο θέμα της εξάρτησης των παιδιών από τις οθόνες.

Οι δράσεις αυτές διοργανώθηκαν από την ομάδα των ενδοσχολικών συντονιστριών που απαρτίζεται από τις εκπαιδευτικούς Ειρήνη Σκανδάλου, Βασιλική Μαρούση, Χαρίκλεια Μπεκιάρη και από τη μέντορα του σχολείου Γιάννα Φραγκοπούλου.

Βιωματικά Εργαστήρια

Το Κέντρο Πρόληψης Των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. «Οδυσσέας» σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ ανέλαβε την πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων.

Τη Δευτέρα 23/10/2024 και τα δύο τμήματα της ΣΤ’ τάξης συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Οι οθόνες στη ζωή μας» με εμψυχωτή τον κ. Χαράλαμπο Λουκίδη, ψυχολόγο.

ΦΓΦΓΗ

Τη Δευτέρα 4/3/2024 το πρώτο τμήμα της Ε’ τάξης   συμμετείχε σε βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Ασφάλεια και Διαδίκτυο» με εμψυχώτρια την κυρία Ιωάννα Σταθοπούλου, κοινωνική λειτουργό.

3

Την Τετάρτη 6/3/2023 το δεύτερο τμήμα της Ε’ τάξης συμμετείχε στο ίδιο βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Ασφάλεια και Διαδίκτυο» με εμψυχώτρια την κυρία Ιωάννα Σταθοπούλου, κοινωνική λειτουργό.

5

ΔΔΡ

Στο τέλος του εργαστηρίου μοιράστηκαν στους μαθητές από μια τσάντα και ένα σημειωματάριο με το λογότυπο του ΟΚΑΝΑ.

ΞΗΞΘΗ 1

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και ακολούθησε συζήτηση στις τάξεις για τα οφέλη του εργαστηρίου. Η θετική του επίδραση στους μαθητές αποδείχθηκε άμεσα.

Εσπερίδα με θέμα «Οθόνες και παιδιά»

Την Τετάρτη 6/3/2024 μεταξύ 5.30μμ και 8.30μμ. υλοποιήθηκε επιμορφωτική εσπερίδα με θέμα την εξάρτηση των παιδιών από τις οθόνες κινητών, τάμπλετ.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και σε σύμπραξη με την 1η και 3η ΤΟΜΥ. Ομιλήτριες ήταν οι κυρίες Καραΐσκου Μαρία, κοινωνική λειτουργός και η κυρία Σεραφή Βασιλική, επισκέπτρια Υγείας.

7 1

Η δράση αγκαλιάστηκε από τους γονείς οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας.

8

9

Οι ομιλήτριες έκαναν λόγο για απώλεια ελέγχου και επέστησαν την προσοχή των γονιών για την αρνητική επίδραση των τάμπλετ και των κινητών τηλεφώνων στην ανάπτυξη των παιδιών.

10

11

Επίσης επεσήμαναν ότι τα παιχνίδια στους υπολογιστές είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να δημιουργούν εξάρτηση στον χρήστη τους.

Συνέστησαν ψυχραιμία, οριοθέτηση των παιδιών ,συνεχή ενημέρωση πάνω στο θέμα αλλά και ενδυνάμωση στον γονεϊκό τους ρόλο.

12
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση