Έκλειψη Ηλίου 20-03-2015

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, η Σελήνη πέρασε ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, προκαλώντας το γνωστό φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου. Η έκλειψη ήταν ορατή τόσο από την Αθήνα όσο και από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά εξαιτίας της θέσεώς μας στη Γη, ένα μόνο μέρος του ηλιακού δίσκου καλυπτόταν από τη Σελήνη κι έτσι η έκλειψη ήταν μερική. Το φαινόμενο έλαβε χώρα για χρονικό διάστημα περίπου 2 ωρών και συγκεκριμένα από 10.39 πμ έως 12.49 μμ, με το μέγιστο της έκλειψης να συμβαίνει στις 11.43 πμ, οπότε και σχεδόν το 31% του ηλιακού δίσκου καλυπτόταν από τη Σελήνη.

Λόγω των σοβαρών βλαβών που μπορεί να προκληθούν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού  εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας, όλοι οι μαθητές παρέμειναν σε κλειστούς χώρους καθ? όλη τη διάρκεια της έκλειψης (10.30-13.00).

Κατά το ανωτέρω διάστημα όλοι οι μαθητές του σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης ζωντανά σε γιγαντοοθόνη, με βίντεο της εικόνας του Ήλιου από ειδικό τηλεσκόπιο που τον παρατηρούσε μέσα από ένα ειδικό φίλτρο, μέσα από τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Παράλληλα, ο δάσκαλος του ολοημέρου Σίσκος Πέτρος, έδινε πληροφορίες για το φαινόμενο στους μαθητές.